26.3.2019

Härkäpapujauho-banaanileipä


yhteistyö Karviaisten tilan kanssa





 Härkäpapujauho tuli vastaan ensimmäisen kerran Turun Ruoka- ja viinimessuilla 2017. Ihastuin heti piirakkaan, mikä oli tehty härkäpapujauhoista ja idea härkäpapusuklaakakusta syttyi heti. Kehittelin aikoinaan Proteiinileivokset,
joista tuli oikea hitti tyttären musiikkiluokan konsertin puhvetissa. Kaikki halusivat ohjeen, sillä kerrankin gluteeniton leivos oli oikeasti hyvänmakuinen. Ja lisäksi proteiinipitoinen ja terveellinen.
Nyt sain kokeiltavaksi muitakin härkäpaputuotteita ja kun maanantaiaamuna löysin koululaisen repusta viikonloppuna unohdetun syömättömän banaanin, tuli mieleen paljon kehuttu banaanileipä, jota en ikinä ennen ole tehnyt.
Kävin netistä katsomassa muutamia ohjeita ja niistä syntyi ihan oma versio, johon unohdin laittaa rasvan kokonaan, eikä se haitannut ollenkaan. Halusin nimittäin käyttää voita ja sulatin sen mikrossa. Leipä oli jo puoliksi syöty, kun joku avasi mikron ja kysyi:
- ”Äiti, miksi toi muki on mikrossa?”
- ”Mikä muki?...... Ai TUO muki! Huh!”
Unohdin sen täysin ja tuoreelle leivälle se ei haitannut ollenkaan. Seuraavana päivänä mietin, olisiko leipä ollut mehevämpi, jos siinä olisi ollut rasvaa, mutta ei se silloinkaan ollut liian kuivaa. Sitä seuraavasta päivästä en osaa sanoa, koska leipää ei enää ollut. Nyt odotan, että joku taas unohtaa banaanin repun pohjalle. Samalla yritän muistaa lisätä kaikki suunnitellut raaka- aineet taikinaan.


Proteiinibanaanileipä

80 g härkäpapujauhoja
130 g vehnäjauhoja
1 tl soodaa
½ tl leivinjauhetta
½ tl vaniljajauhetta
3 rkl paahdettua härkäpapurouhetta
1,5 dl muscovado-siirappia
2 kanamunaa
2 kypsää banaania
2 dl saksanpähkinöitä
1 dl rusinoita
50 g tummaa suklaata
1 dl rasva maun mukaan: öljy, sulatettu voi, sulatettu kookosöljy… (voi myös jättää pois)
Esilämmitä uuni 175° C
Sekoita kaikki kuivat aineet kulhossa.
Rouhi suklaa terävällä veitsellä.
Rouhi pähkinät.
Soseuta banaani haarukalla.
Sulata rasva tarvittaessa.
Lisää siirappi, banaanit, kanamunat ja rasva jauhoihin ja sekoita taikinaksi. Lisää pähkinät, rusinat ja suklaa.
Kaada taikina leipävuoalle ja paista uunissa 1 tunti.
Nauti leipäsi maapähkinävoin kanssa aamupalaksi.
Kuulin, että banaanileipä on paras paahdettuna, mutta en ehtinyt tällä kertaa kokeilla, sillä leipä loppui kesken. Ensi kerralla kokeilen. Ja yritän muistaa rasvan!




4 kommenttia:

  1. Onpa herkullisen näköinen banaanileipä. Meidän tyttö tykkää tällaisesta, mutta se on tehtävä oikeilla jauhoilla, koska hän on pavuille allerginen :(
    Ihanaa viikkoa sinulle Sanja <3

    VastaaPoista
  2. Kiva ohje. Pitää kokeilla.

    VastaaPoista
  3. Kuljeskelin täällä pitkin blogi polkuja ja löysin tänne blogiisi.
    Luin postauksesi ja ajattelin heti että yksi pojistani tykkäisi tuosta leivästä varmasti. Pitääpä tehdä kun hän tulee seuraavan kerran käymään. Yritän myös muistaa rasvan ;)
    Ajattelin että jään seuraamaan blogiasi ja liityi oikein lukijaksikin.
    Tuleppa käymään sinäkin kylässä aurinkokujalla.
    Rauhallista ja iloista pääsiäistä sinulle.

    VastaaPoista
  4. Kiva postaus ja todella kauniit kuvat! :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...