Luumu-mantelimassa-mannakreemi-piirakka

3.8.2019


Unkarin luumut ovat saapuneet kauppoihin. Niitä riittää iloksi ja leivontaan ainakin pari kuukautta. Avasin tämän vuoden sesongin ihanalla piirakalla, jossa luumut tuovat kirpeyttä ja raikkautta pehmeän mannakreemiin ja makeaan mantelimassaan. Meidän kotimaassamme Bosniassa Saksan ja Unkarin vaikutus keittiössä on äärimmäisen suuri, joten tämä piirakka on mielestäni tullut meille pohjoisen naapureista. Toivottavasti tykkäätte yhtä paljon kuin minäkin.




Luumu-mantelimassa-mannakreemi-piirakka

Pohja:

400 g vehnäjauhoja
1 pussi kuivahiivaa
200 g rahkaa
8 rkl maitoa
8 rkl öljyä
70 g sokeria
1 muna
ripaus suolaa
1 tl vaniljasokeria



1,2 kg Unkarin luumuja
300 g mantelimassaa
1 vaniljatanko
500 ml maitoa
40 g sokeria
90 g mannasuurimoita
4 keltuaista
2-3 rkl tomusokeria

Sekoita kaikki taikinan kuivat aineet yhteen ja lisää siihen loput ainekset. Sekoita taikinaksi, kääri muovikelmuun ja anna levätä jääkaapissa vähintään 20 minuuttia. Taikina on mahdollista tehdä myös edellisenä päivänä ja antaa sen olla jääkaapissa yön yli.
Mannakreemiä varten, halkaise vaniljatanko pituussuunnassa ja irrota siemenet veitsen kärjellä. Lisää ne maitoon ja anna kiehua. Lisää mannasuurimot ja keitä hiljaisella lämmöllä pari minuuttia. Ota pois liedeltä. Vatkaa keltuaiset sokerin kanssa paksuksi kreemiksi. Lisää ne kuumaan mannakreemiin ja vatkaa hyvin.
Esilämmitä uuni 180°.
Puolita luumut ja poista kivet. Kauli mantelimassa uunipellin kokoiseksi.
Kauli taikina ja laita uunipellille.
Laita päälle mantelimassa.
Kaada mannakreemi päälle.
Laita päälle luumun puolikkaat vierekkäin. Ripottele päälle tomusokeria ja paista uunin alatasolla noin 45 minuuttia.



____________________________________________________________________________

in Bosnian:

Kolac od sljiva, griza i marcipana

Kora:
400 g brasna
1 kesica germe
200 g gustog jogurta (ili quark, ako ste u mogucnosti da nadjete)
8 kasika mlijeka
8 kasika ulja
70 g secera
1 jaje
prstohvat soli
1 kasicica vanilin secera
Fil:
1,2 kg sljiva
300 g marcipana
1 sipka vanilije
500 ml mlijeka
40 g secera
90 g griza
4 zumanjka
2-3 kasike secera u prahu
Zamijesiti tijesto, zamotati u prozirnu foliju i ostaviti da odstoji 20 minuta, najbolje preko noci.
Presjeci sipku vanilije po duzini i izvaditi sjemenke. Staviti ih u mlijeko i zakuhati da provrije. U kljucalo mlijeko lagano sipati griz i mijesati na laganoj vatri 2-3 minute, da se masa zgusne. Skloniti sa vatre.
Umutiti zumanjke sa secerom u cvrstu, pjenastu masu i dodati u vrucu smjesu od griza. Sve dobro umutiti.
Zagrijati rernu na 180°
Presjeci sljive po sirini I izvaditi kospe.
Razviti tijesto na velicinu pleha od rerne i staviti ga u pleh.
Razvit marcipan na velicinu pleha te staviti preko tijesta.
Preliti sa smjesom od griza i poredati odozgo sljive, jednu pored druge, na gusto.
Peci oko 45 minuta.




2 kommenttia

  1. Anonyymi4/8/19 14:14

    Mielenkiintoinen leivonnainen. Tuo mannakreemi ihan uusi asia minulle. Varmasti hyvää.
    t. Ella

    VastaaPoista
  2. Näyttääpä herkulliselta ja mehukkaalta piirakalta. Olen kerran tehnyt luumupiirakkaa ja mies tykkäsi siitä erityisen paljon. Mannakreemi on ihana uusi tuttavuus minulle.
    Ihanaa sunnuntaita Sanja <3

    VastaaPoista

©Sokerivaltakunta. Sisällön tarjoaa Blogger.