Valentines day cake

13.2.2019

Postaus toteutettu yhteistyössä SodaStreamin kanssa.


Ystävänpäivä on meidän perheessämme päivä, jolloin äiti tekee ihanan kakun tai leivokset omille lapsille. Mahdollisuuksien mukaan sen päivän vietämme yhdessä tai ainakin kakkukahvihetken.
Tänä vuonna suunittelin lapsille vadelmamascarponekakkua, koska vadelma on minun lapsieni lempimarja.

Tässä kakussa täytteenä on vadelmakiisseli ja mascarponevaahto. Oletko muuten tiennyt, että marjakiisselistä tulee rakenteellisesti paljon parempi, jos sen teet sen kuplivan juoman kanssa? Se on vanha Bosnian keittiötätien salaisuus. Meillä kiisseliä ei syödään sellaisenaan, mutta kakun täyttöön aika useasti. Soodaveden kanssa tehty marjakiisseli on täydellinen marjatäyte kakkuihin.





Minä käytin tässä myös vadelmanmakuista Fruit Dropseja soodaveden maustamiseen. Aivan mahtava makulisä, varsinkin kun tiedän, että ne on valmistettu vain luonnollisista ainesosista.
Sain nyt testattavaksi uusin SodaStreamin One Touch sähkökäyttöisen hiilihapotuslaitteen ja kiisselin valmisteluun otin tietenkin vahvimman mahdollisen soodaveden. Nyt on niin helppo valita soodaveden vahvuus, sillä uudella sähkökäytöksellä laitteella on mahdollista valita mieto-, keski- ja vahva soodavesi. Ja vain yhdellä napin painalluksella.



Kiisselin takia, lisäsin soodaveteen 2 tl Rasppberry Dropseja, sillä halusin oikein vahvanmakuisen veden. Normaalisti 1 tl makudropseja on riittävä määrä. Mutta tästäkin tuli ihana!
Lapset tykkäsivät kakusta niin paljon, että seuraavana päivänä siitä ei jäänyt yhtä ainuttakaan palaa yllätyskahvivieraille. Se oli niin ihana, että tätä tulee tehtyä uudelleen ja pian.


Valentines day cake

Pohja:

18 cm vuoka
4 kanamunaa
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja

Esilämmitä uuni 180°C. Vatkaa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää vehnäjauhot siivilän läpi ja sekoita lastalla varovasti nostellen. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista noin 20 minuuttia. Jäähdytä ja leikkaa kolmeen osaan.

Vadelmatäyte:

500 g vadelmaa
100 g sokeria
2 dl vahva soodavettä
1 tl Raspberry Fruit Dropseja
1 dl maissitärkkelystä

Keitä vadelmat, sokeri ja maustettu soodavesi kiehuvaksi. Lisä maissitärkkelys, jonka olet ensin sekoittanut tilkkaan veteen. Keitä miedolla lämmöllä, että kiisseli sakenee ja kaada se sitten kuumana kaikkin kolmeen pohjan päälle ja anna jäähtyä hyvin.

Mascarponevaahto:

300 g mascarponea
2 dl vispikermaa
100 g sokeria

Vatkaa kerma ja sokeri vaahdoksi ja lisää notkistettu mascarpone. Jaa vaahto kolmeen osaan. Levitä yhdelle pohjalle kolmasosa vaahtoa, peitä toisella pohjalla ja levitä päälle toinen osa vaahtoa. Peitä viimeisellä pohjalla ja siisti reunat. Käytä tarvittaessa vaahtoa reunoihin ja loput pursota päälle.

Meidän perheessämme soodavettä käytetään vaihtelevasti. Siksi nämä soodalaitteet ovat oikea ratkaisu meille: sitä saa aina kun haluaa, eikä 1,5 l kaupasta ostettu avattu pullo jääkaapissa mene vanhaksi (meillä usein käy niin, että seuraavan kerran kun avaat pullon, hiilihappoja ei enää ole ollenkaan). Leipurina käytän soodaa erilaisin taikinoihin ja silloin on hyvä saada soodavettä heti, kun leipomishimo iskee. Tai kun lapset pyytävät äitiä tekemään lettuja. Minä aina käytän lettutaikinan nesteeksi soodavettä, sillä letuista tulee paljon maukkaampia kuin maidolla tehdyt, paljon pehmeämmät sisältä ja rapeilla reunoilla. Aivan taivaallista.

15.07.1978
Nyt muistin, että tallessa on vielä yksi lapsuuteni valokuva, jossa taustalla näkyy soodavesilaite, yli 40 vuotta vanha. Se oli niin ihana vempain siihen aikaan ja muistan, että isäni tilasi hiilihappopatruunat postitse (mikä silloin oli tosi harvinaista ja kallista), sillä ainut patruunan valmistaja ex-Jugoslaviassa oli joku pieni yrittäjä Osijek kaupungista (nykyään Kroatiassa). Yhdestä patruunasta tuli ½ l soodavettä ja lapsena jännitti aina kun isä ruuvasi patruunan. Sieltä tuli outo ääni ja koko pullon ulko-osaan muodostui jäähileet. Vanhempien ystävillä oli samanlainen pullo sinisenä, mutta tyttönä olin niin varma, että meidän pullomme oli kaunein. Ihana muistaa lapsen ajatuksia ja vertailla niitä nykyajan lapsien ajatusmaailmaan. Meillä ei ollut nettiä, eikä edes videonauhuria, joten TV:n katselukin oli niin vähäinen, että jaksoin jännittää soodaveden tekemistä. Varsinkin silloin, kun isä oli erittäin hyvällä tuulella ja antoi minun ruuvata patruunan. Jos pyydän lapsiani tekemään lisää soodavettä kun taikina on kesken, he tulevat kyllä auttamaan, mutta selkäni takana tunnen/näen kuinka silmät pyörivät. Sellainen nykymaailma!





1 kommentti

  1. Aivan ihana kakku! Minä käytän hiilihapotettua vettä vohvelitaikinaa, siitä tulee ihanan kuohkeaa.
    Kaunista iltaa sinulle Sanja ja aivan ihanaa ystävänpäivää 14.2 <3

    VastaaPoista

©Sokerivaltakunta. Sisällön tarjoaa Blogger.