22.3.2017

Naistenpäivän kakku




Naistenpäivän juhliminen on meillä aina ollut pakkomeininki. Juuret on varmasti saatu kotimaastani, jossa ”ennen vanhaa” uskonnollisia juhlia ei saatu virrallisesti juhlia. Sen sijaan kansainvälisiä juhlia olemme juhlineet oikein kovasti. Perinne on kulkenut mukana Suomeen. Ihanaa, että naistenpäivä saa enemmän ja enemmän huomiota täälläkin.

Vuodesta toiseen pyrimme järjestämään naistenpäivän kunniaksi illanvieton Haukivuoren Alic-ravintolassa ja tänä vuonna minä sain tehtäväksi väsätä kakun koko porukalle. Meitä olisi tulossa 20-30 hlöä (naisia) ja halusin tehdä jotain uutta ja erilaista juhlan kunniaksi. Haluisin oikein maukkaan, raikkaan ja ei kovin makean kakun.  Mustaherukka-karpalomousse ja sitruunamousse kuulostivat täydelliseltä yhdistelmältä. Varoitan vaan, että tämä ohje on oikein isolle, peltikokoiselle kakulle. Riittää yli 40 hlölle, joten jos haluat pienemmän kakun (esim. 24-28cm), kannattaa tehdä vain puolet tai kolmasosa täytteestä.

Paistoin kolme 6-munan kääretorttupohjaa uunipellillä kokoa 36x38cm.

Pohja (x3)

6 kananmunaa
3 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja

Lämmitä uuni 200°. Vatkaa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää jauhot siivilän läpi ja sekoita nuolijalla varovasti nostellen. Kaada paperilla vuoratulle uunipellille ja paista 12 minuuttia.
Jos sinulla on 2 samanlaista uunipeltiä, voit vatkaa seuraavan pohjan saman tien kun ensimmäinen on uunissa. Vatkattua seosta on paistettava saman tien kun on taikina sekoitettu, muuten pohja läsähtää ja siitä tulee kovaa.

Mustaherukka-karpalohillo:

400 g mustaherukkaa
100 g karpaloa
½ pkt hillo-marmeladisokeria

Tee hillo pakkauksen ohjeen mukaan ja jäähdytä hyvin. Voit tehdä sen useitakin päiviä etukäteen, tai käytä jotain muuta hilloa.

Mustaherukka-karpalomousse:

200 maustamatonta tuorejuustoa
250 g mascarponea
2,5 dl vispikermaa
2,5 dl mustaherukka-karpalohilloa

Vatkaa vispikerma kovaksi vaahdoksi. Vatkaa juustot ja hillo tasaiseksi massaksi. Lisää vatkattu kerma nuolijalla ja sekoita varovasti niin, että seos tulee moussemaiseksi. 

Sitruunatahna (Lemon Curd):

2 dl sitruunanmehua, johon on sekoitettu kahden luomusitruunan kuoriraaste
1,5 dl hillosokeria
3 kananmunan keltuaista
75 g voita

Laita sitruunamehu ja raasteet, sokeri ja keltuaiset kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Jäähdytä hyvin. Lisää voi ja vatkaa vaahdoksi.


Sitruunamousse (Lemon Curd Mousse):

250 g mascarponea
5 dl vispikermaa
2 dl sitruunatahnaa

Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa mascarpone ja sitruunatahna tasaiseksi massaksi. Lisää vatkattu kerma nuolijalla ja sekoita varovasti niin, että seos tule moussemaiseksi. 

Kostutus:

1 dl maitoa

Koristeeksi:

Erivärisiä sokerimassoja
2 dl vispikermaa
200 g maitorahkaa
1 rkl tomusokeria
1 rkl vaniljatahnaa

Kakun kokoaminen:

Kostuta pohja kevyesti maidolla. Levitä vedellä ohennettu mustaherukka-karpalohillo ja sen päälle mustaherukka-karpalomousse.
Laita toinen pohja päälle, kostuta maidolla ja levitä päälle sitruunatahna ohueksi. Levitä päälle sitruunamousse. Peitä kolmannella pohjalla, kostuta kevyesti maidolla ja levitä mustaherukka-karpalohilloa päälle. Laita jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi.

Leikkaa kakun reunat siistiksi. Levitä kakun ympäri sitruunatahna.
Tee sokerimassakoristeet kakun päälle.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka, tomusokeri ja vanilja ja vatkaa kovaksi vaahdoksi. Pursota kakun reunat kauniiksi.







https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

8.3.2017

Kolmen viljan omppupiirakka


Olethan joskus lukenut blogissani tarinan ikuisesta rakkaudesta? Jos et ole, löydät sen tästä!

No miksi minä haluan, että luet sen? Huomasitko kommenteissa, että joku laittoi viestin mistä se rakkaus löytyy? Ja nyt minä haluan  kertoa teille kuinka  tämä tarina oikeasti jatkui…

Otimme yhteyttä Jojo-hevosen uuteen omistajaan, joka on meidän Amraa vuotta vanhempi tyttö. Tytöt sopivat treffit ja näin syntyi uusi ystävyys. Amra toki pääsi rakkaan hevosen luokse, mutta vielä parempi, sai ihanan uuden ystävän. 
Tytöllä on ihanat vanhemmat, joten minäkin sain uuden ystävän.

Hiihtolomalla Amra vietti muutaman päivän ystävänsä ja rakkaan hevosen luona ja minä hain hänet sieltä pois. Taas vietimme ihanan kahvihetken ja herkuttelin kunnolla. 


Jo viime kerralla ihastuin Satun Makiat-leipomon Perunalepuskoihin, joten tytön äiti oli  hakenut niitä nytkin. Ne ovat aivan ihastuttavia. Sen lisäksi suureksi herkuksi todettiin Omena-rahkapiirakka; pehmeä, mehevä, sopivasti makea, sitruunainen, vaniljainen, omenainen... Ja vielä Reikärontti… Jos olet ajamassa 6-tiellä Kouvolan ja Lappeenrannan välissä, älä aja tämän leipomon ohi!

Juuri tämä omena-rahkapiirakka on inspiroinut minua tekemään oman versioni. Yllätys yllätys! Oma versioni syntyy helpolla, vaikka olisikin ohje. Nyt ilman ohjetta, makumuistin mukaan, se oli vielä helpompaa.
Piirakassa oli ihana, pehmeä, vaalea muropohja, mutta itse haluisin tehdä sen tummempana, joten tein muropohjan kolmesta viljasta. Täytteen sain tosi lähelle aitoa piirakkaa, kuten myös omenakuorrutteen. Ja jos pohjani ei olisi reunoista pikkasen palannut, se olisi varmasti täydellinen. 
Näin se oli vain superhyvä!



Kolmen viljan omppupiirakka

Pohja:

1 dl ruisjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1.5 dl vehnäjauhoja
150 g voita (huoneenlämpöisenä)
1,5 dl siirappia (käytin Cane-siirappi)

Sekoita taikina-ainekset ja levitä vuoan pohjalle. Laita jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Täyte:

400 g rahkaa
100 g creme-fraichea
1 dl vaalea siirappia
2 kananmunaa
1 rkl vaniljatahnaa
yhden luomusitruunan kuori

Sekoita kaikki täyteainekset yhteen ja kaada piirakan pohjan päälle. Paista 200 asteessa 35 minuuttia.
Kun piirakka on jäähtynyt, tee kiille.

Päälle:

2 omenaa 
1 rkl kanelia
1 dl hyytelösokeria 
2 dl vettä

Kuutioi omenat ja ripottele päälle kanelia. Laita piirakan päälle. Keitä kiille vedestä ja hyytelösokerista pakkauksen ohjeen mukaan. Kaada omenoiden päälle.






7.3.2017

Siemenet leivonnassa, ruoanlaitossa…


Maaliskuun salaisen leivontaystävän aihe: Siemenet leivonnassa, ruoanlaitossa, idut? ja tänään taas uusi paketti saapui minun osoitteeseen. Ensi kuussa saan jo tietää, kuka on pakettien lähettäjä. Nyt saa vielä jännittää.

Nautin todella joka ikinnen kerta, kun saan salaiselta ystävältä paketin ja näen, miten hän on tulkinnut minun blogia ja persoonnallisuutta. Yhtä paljon jännittää paketin lähettäminen omalle salaiselle ystävälle, yrittämällä ilahduttaa häntä ja yrittää pysyä piilossa ja paljastumatta viimeiseen hetkeen asti. En tiedä kuinka hyvin onnistun.

Nykyään tuntuu, että ihmisillä ei ole aikaa nauttia elämästä, pienistä iloista, hetkistä… Itsekin lähdin pois ringistä, kun oli kiire… Nyt mietin, että pitäisi löytää aikaa asioihin, jotka tuovat iloa. Salaisen leivontaystävän leikki on juuri yksi semmoinen. Olen ikuisesti onnellinen, kun tulin takaisin.
Ja tällä kertaa sain oikein käsin kirjoitetut ohjeet ja paljon inspiroivia leivonta-aineksia….

Katsotaan, mitä tästä tulee….



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...