Omenapiirakka (filotaikinasta)

14.9.2017

Juhlapäivänä aina pyrin leipomaan jotain perinteistä bosnialaista herkkua ja mahdollisuuksien mukaan, minun äidin reseptillä. Ongelma lienee siinä, ettei äiti käyttänyt ohjeita paljon ollenkaan (mistä minäkin olen perinyt se ominaisuuden!!!) ja minä joudun soveltamaan muistin mukaan.

Ainut ohje mitä kerkesin kirjoittaa ylös on baklava leivos ja sekin siksi, että isäni sen kirjoitti paperille silloin kun äitini sairastui ja he rupesivat tekemään sitä herkkua yhdessä. Isäni oli tarkka mies ja hänen ansiosta maailman parhaan baklava leivoksen ohje on tallessa meidän perheessä. Mutta, siitä ohjeesta kirjoitan toisen kerran.


Tänään kirjoitan ohjeen bosnialaisen omenapiirakkaan, jota äitini teki aina silmäarviona ja niin tein minäkin tällä kertaa, mutta ahkerasti kirjoitin ylös joka askeleen. Mieheni maistoi ja sanoi: ”Tykkäsin aina sinun äidin tekemästä omenapiirakasta. Tosi hienoa kun teit sen tänään hänen ohjeella. Tee sitä aina!” ja minä tiesin, että onnistuin tuplasti: tekemällä maailman parasta omenapiirakkaa ja vielä sen ohjeen tallentamisen paperiin.

Nyt on minulla mahdollisuus jakaa se teidän kanssa. Olisin loputtomasti onnellinen, jos kävisit joskus toisenakin päivänä sanomassa, että teit sen piirakan minun äidin ohjeella. Hänkin varmasti olisi hymyillyt taivaassa.


Omenapiirakka
(syvä uunipelti, n. 35-38cm)

1 pkt filotaikinaa (400-500g)

Täyte:

2 kg hapokkaita omenoita
150 g saksanpähkinärouhetta tai mantelilastuja
2-3 rkl sokeria
200 g voita
öljyä pellille

Liemi:

500 g sokeria
1 l vettä

Keitä ensin liemi. Tarkoitus on, että liemi on jäähtynyt, kun piirakka on paistettu. Keitä vesi ja sokeri kiehuvaksi ja alenna lämpöä niin, että liemi vain porisee. Keitä niin kauan, että liemi muutu siirappimaiseksi ja sitä j’’ noin 7-8 dl.

Kuori omenat ja raasta ne. Sekoita juokoon sokeri ja pähkinät.

Lämmitä uuni 220 asteeseen.

Avaa filotaikina pakkaus ja laske taikinalehdet (niitä on yleensä 11-13 kpl) ja jaa täyte tasaiseksi, niin että jokaiseen lehteen saat saman verran täytettä ja mehua, jota on irronnut omenoista.

Ota yksi lehti kerralla, taivuta puoleksi ja laita täytte reunaa pitkin (niin kuin esim. täällä!). Kääri taikina varovasti ja laita ensimmäinen pötkön voidellulle uunipellille.
Tee sama muiden lehtien kanssa.

Sulata voi ja kaada piirakan päälle.

Paista uunissa noin puoli tuntia, kauniin kullanruskeaksi.

Kaada sokeriliemi kuuman piirakan päälle ja peitä foliolla. Anna jäähtyä rauhassa.

Maistuu parhaalle jääkapinkylmänä.





8 kommenttia

  1. Niin herkullisen näköistä =) Pitäisi tulla vierailulle :D

    VastaaPoista
  2. Todella herkullisen näköistä piirakkaa, nam! Huomenna löytyy myös minun blogistani omenapiirakka ohje, sellainen pikaversio :)
    Ihanaa loppuviikkoa Sanja <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävin katsomassa. Tosi ihana. Rakastaan lehtitaikinaa!

      Poista
  3. Voi kääk.. Tätäkin on ihan pakko kokeilla.. Heh täytyy varmaan käydä siellä naapurissa omenavarkaissa. =D Omaan ei tullut kuin muutama omena tänä vuonna.

    VastaaPoista
  4. Nyt tuli uusi suosikki omenaherkkuihini :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt Hannnu keittiöön taas ja touhumaan :)

      Poista

©Sokerivaltakunta. Sisällön tarjoaa Blogger.