Kolmen ruokalajin illallinen perheelle

10.2.2017







Ystävänpäivä on tulossa. Läheisiä ja ystäviä pitäisi yllättää. Mikä olisi paras lahja? Suklaarasia, kukat, kortti, hyvä kirja, suomi 100-muki…???
Lähdin ajamaan Imatralle asti ottamaan selvää, löytyykö paikallisesta Citymarketista ratkaisu pulmaani.
Matkan varrella mietin, olenko koskaan ennen käynyt Imatralla. En ole, paitsi… ja niin muistot heräsivät… Vuonna 1998, vietin viikon Ruokolahdessa Kesälukioseuran järjestämällä kesäleirillä Bosnialisille lapsille, Bosnian maantieteen opettajana. Silloin jouduin Imatralle hammassärkyni takia jouduin päivystykseen. En ole oikein päässyt tutustumaan kaupunkiin. Ehkä tänään...
Muistojen kanssa matka sujui hyvin nopeasti ja pian huomasin olevani jo perillä. Paikan päällä minua odotti hymylevä kauppias Marko Tujula, jolla saattaisi olla hyviä vinkkejä tulevaan juhlapäivään.
”Mitä mukavampaa on kuin viettää perheen kesken ruokahetki? Eikä aina tarvitse lähteä ravintolaan. Illallinen ajatuksena on paljon arvokkaampi, kun ruoka tehdään itse”, sanoi Marko-kauppias.
Kävin kauppiaan kanssa kiertelemässä ruokaosastolla, etsimässä sopivia tuotteita täydelliselle perheillalliselle. Minun näkökulmastani täydellisellä lautasella on ripaus Välimerta, johon olen tottunut jo pienestä asti ja olen niin onnellinen, että Välimeren ruokavalion suositus kasvaa Suomessakin. Se lupaa hyvää raaka-aineiden saatavuutta ja Imatran Citymarketin valikoima ylittikin odotukseni. Ihastuin kaupan oliiviöljyvalikoimaan ja nappasin mukaan kauppiaan suositteleman oliiviöljypullon, kreikkalainen Filos 0.3 premium extra virgin oliiviöljyn. Se täytti odotukset, ja kotona mieheni tuumasi, että tämä öljy on erinomainen paahdetun leivän päällä, vaikka ihan sellaisenaan.

Oliiviöljyin lisäksi, toinen tuote mikä yllätti minut täysin, oli Pirkan pienet mustat oliivit oliiviöljyssä. En tiennyt tähän asti, että näin hyviä ei-värjättyjä mustia oliiveja piileksii kaupan oman brändin takana. Se oli päivän löytö! Ne maistuivat juuri niin kuin pitää!
Yllätyksenä kaupan hyllystä huomasin myös erikoisuuksia niin kuin kirsikkasäilykkeitä, kirsikkamehua, mansikkapyreellä sakeutettua mansikkamehua (Rauch-in Happy Day). Jälkiruoan maailmaa avautui! Juhlapöydän makeat antimet oli keksitty! Vielä pääruoka.
Kauppiaan mukaan, kala on isossa roolissa Imatran Citymarketissa. Tuoreen kalan tiskiltä löytyi vaikka mitä. ”Pyritään aina myydä sisävesien kalaa. Tosi paljon kalaa ostetaan paikallisilta kalastajilta. Se, mitä heiltä ei saa, tilataan tukusta. Pitää olla tosi huono kalan saatavuustilanne, että tiskiltä myydään ainoastaan tuonti kalaa”, sanoi kauppias.


Lohta löytyy jokaiseen makuun: Puumalasta, kasvatettuna Ahvenanmaan viljeltyä lohta ja merilohta Norjasta. Kaupasta löytyy myös oma savustamo ja kalaa savustetaan joka päivä.




Imatran Citymarketin kauppiaat Marko ja Sirpa pyrkivät tarjoamaan asiakkailleen erikoisuuksia, joita muut kaupat eivät pysty tarjoamaan. Nimitäin K-ketjussa kauppiaiden kädet ovat vapaat ja he pystyvät rakentamaan tuotevalikoimaa juuri asiakkaiden kysynnän ja tarpeiden mukaan.
”Joskus tarjoamme asiakkaille erikoisuuksia, joita ihmiset joutuvat opettelemaan ostamaan. Tavoitteena on tuoda osa Stockmannin valikoimaa syrjäiselle seudulle”, hymyilee Marko-kauppias. ”Pääpointti on se, että tuodaan valikoima, mikä palvelee asiakkaita ja heidän tarpeitaan.”




Kauppiaalta, jolla on ruoka- ja ravintola-alan koulutustausta, et voi odottaakaan vähempää kuin mahtavaa ruokavalikoimaa kaupan hyllyltä. Kokkina Marko arvostaa laadukkaita ruoka-aineita ja siksi pyrkii tuomaan kaupan valikoimiin mahdollisimman paljon tuotteita lähialueelta. Kesällä Imatran Citymarket tarjoaa asiakkaille paikallisilta maanviljelijöiltä keräkaalia, keräsalaattia, kesäkurpitsaa, parsakaalia, avomaankurkkuja,perunaa. Läpi vuoden tarjolla on paikallista hunajaa, jauhoja, lammasta, kala säilykkeitä yms.


Yli puolet leipävalikoimasta on paikallisista pienistä leipomoista. Mukaani lähti ihastuttava Natusen kaurarieska, kauppiaan suosituksella.






Kaupassa toimii myös kahvila ja oma paistopiste, joka on luotu yhteystöissä Fazerin kanssa.
Fazerista puheen ollen, ihastuin havaittuamme suklaaosastolla suklaakonvehtihyllyn, mistä voit itse valita lempimakeisia joko rasiaan tai pussiin, aina kiinteällä hinnalla. Oikein nerokasta ja kätevää. Ensimmäinen sellainen suklaapiste on perustettu juuri Imatran Citymarketiin.



Kuten Marko itse sanoi, lahjan ei tarvitse olla aina kallis. Suklaa yllättää ja miellyttää ketä vaan ja kaupan valikoima riittää hienostuneeseenkin makuun. Suklaa piristää mieltä, tuo hyvää oloa ja hoitaa suhteita. Jos et osaa sanoa mitä on mielessäsi, sano se hänelle suklaalla!



Ja kauppiaan (sekä myös omalla) suosituksella tee ihana illallinen nopeasti ja vaivattomasti rakkaille perheenjäsenille. Tuo näin arkeen luksusta Ystävänpäivän arkijuhlaan.
Ruoan valmistelussa kannattaa ottaa huomioon työjärjestys ja kaikki apu mitä on tarjolla. Lapset yleensä tahtovat auttaa kattauksessa ja kasvisten pilkkoisessa. Kannattaa ottaa ne mukaan kokkaamaan.



Tässä menussa ensimmäisenä tehdään jälkiruoka. Leivoksien pohja voidaan tehdä jo edellisenä päivänä. Ateriapäivänä ensin keitetään perunat (tai käytä eilen keitettyjä perunoita) ja tehdään ratatouille. Sillä aikaa, kun ratatouille valmistuu, tehdään salaatinkastike, kalakastike ja pilkotaan salaattia. Kalan paistamiseen menee vain 3 minuuttia, joten se jää viimeiseksi. Oikealla työjärjestyksellä ja pienien apulaisten avulla onnistut luomaan oikean juhlatunnelman arkeen ilman suuria ponnisteluita ja väsymystä, koska tämä on sinunkin juhlasi!





MENU
neljälle
Alkuruoka:
Adrianmeren salaatti
Pääruoka:
Kuha Adrianmeren kastikkeella
Ratatouille
Perunasalaatti kevätsipulilla
Jälkiruoka:
Mini Schwarzwald-leivokset
Juomasuositukset:
Kirsikkamehu
Mansikkamehu kermavaahdon kanssa

ADRIANMEREN SALAATTI



1 pehtoorin salaatti
½ kurkkua
2 tomaattia
1 punasipuli
1 chili-paprika
mustia oliiveja (reilusti)
kastike:
3 rkl laadukasta oliiviöljyä
2 rkl valkoviinietikkaa
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
½ ruukkua tuoretta tilliä
Pilko kasvikset pieniksi ja laita isoon kulhoon.
Sekoita kastikeainekset korkeassa lasissa ja lisää pilkottu tilli.
Kaada kastike kasviksien päälle ja sekoita kevyesti.
Tarjoile alkupalaksi hyvän leivän kanssa.
Vinkki!
Jos pelkäät, että lapset eivät kestä chilin tulisuutta, suosittelen kokeilemaan ainakin pienempää määrää. Juhlatilaisuudessa ja kauniisti katetussa pöydässä lapset nirsoilevat vähemmän!

RATATOUILLE




2 munakoisoa
2 paprikaa
2 punasipulia
1 kesäkurpitsa
3-4 tomaattia
n. 1 dl oliiviöljyä
1 tl suolaa
1 tl vastajauhettua mustapippuria
Pilko munakoisot ja paista ne pannulla pehmeäksi. Paistoaikana munakoisot kutistuvat noin puolet pienemmiksi ja tarvitsevat paljon öljyä paistoon. Kun ne ovat pehmeitä ja vaaleanruskeita, ota ne pois liedeltä ja jätä odottamaan.
Sillä aikaa, kun munakoisot paistuvat, pilko muut kasvikset. Paista samalla pannulla sipulit, lisää paprikat ja kurpitsat. Kun kasvikset ovat hieman pehmentyneet, lisää pilkotut tomaatit ja laita kansi päälle. Hauduta kannen alla 5 minuuttia ja jos nestettä on liikaa, anna olla liedellä miedolla lämmöllä vielä hetken, että neste haihtuu. Tässä vaiheessa lisää munakoisot joukkoon, sekoita kevyesti ja tarjoile lämpimänä.

PERUNASALAATTI KEVÄTSIPULILLA


800 g perunoita
½ nippua kevätsipulia
1 tl suolaa
1tl mustapippuria
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl valkoviinietikkaa
Keitä perunat, pilko ne kuutioiksi ja anna jäähtyä. Pilko kevätsipuli ja ripottele perunoiden päälle. Lisää mausteet, öljy ja etikka ja sekoita kevyesti.
Vinkki!
Tähän salaattiin voit käyttää eiliseltä jääneet perunat. Salaatti maistuu yhtä hyvältä sekä lämpimänä, että kylmänä.

KUHA ADRIANMEREN KASTIKKEELLA



2 isoa tai 4 pienempää kuhafileetä (n. 150 g ruokailijaa kohden)
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä paistamiseen
kastike:
½ nippua persiljaa
1 valkosipulin kynsi
1 dl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua
Pilko persilja ja valkosipuli. Lisää mausteet ja öljy ja sekoita hyvin. Anna tekeytyä hetken.
Paista kevyesti suolattu kala miedosti lämmitetyllä oliiviöljyllä. Kalaa paistetaan vajaa puolitoista minuuttia per puoli. Pitää katsoa tarkkaan ja paistaa kalaa vain sen verran, että sen väri muuttuu kokonaan valkoiseksi, ei yhtään enempää. Mikään ei maistuu pahemmalta kuin kuivaksi ylipaistettu laatukalan filee. Ole herttainen!
Kaada kastike kalan päälle ja tarjoile heti.
Juomaksi arkijuhlissa maistuu kirsikkamehu tarjoiltu punaviinilaseista. Lapset tykkäävät.


MINI SCHWARZWALD LEIVOKSET

12 kpl



 

Pohja:
1,5 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl soodaa
-Sekoita keskenään kuivat aineet
1 kananmuna
1 dl laktoositonta maitorahkaa
1 dl laktoositonta maitoa
Sekoita nämä keskenään.
75g sulatettua laktoositonta voita
Kaada nesteseos kuivien aineiden päälle ja sitten voi. Sekoita keskenään ruokalusikalla varovasti.
Kaada taikina sydänmuffinssivuokiin. Paista uunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia. Vaihtoehtona voit paistaa pohjan uunipellillä ja leikkaa sydämiä piparimuotilla.
Täyte:
300 g laktoositonta mascarpone juustoa
3 dl vispikermaa
(vain aikuisille: 3 rkl Kirsch kirsikkaviinaa)
½ purkkia kirsikkasäilykettä
50 g taloussuklaata
Laita kirsikat siivilään valumaan. Ota neste talteen pohjan kostutusta varten. Pilko kirsikat pienimmiksi paloiksi.
Raasta suklaa juustohöylällä ronskisti.
Vatkaa kerma ja mascarpone juusto kovaksi vaahdoksi. Jos teet myös aikuisten version, ota tässä vaiheessa puolet seoksesta ja lisää siihen Kirsch. Kumpaankaan seokseen ei lisätä sokeria.
Kostuta pohja kirsikkamehulla. Pursota täyte pohjan päälle ja lisää kirsikat. Pursota toinen kerros täytettä. Laita toinen pohja päälle. Pursota täyte. Ripottele suklaaraaste päälle. Koristele täytteellä ja kirsikoilla.
VARO ettet sekoita keskenään aikuisten ja lasten leivoksia. Käytä eri tarjoiluastioita!


Tarjoile lapsille mansikkamehua vaahdotetun kerman kanssa. He ihastuvat ja rakastavat sitä. Mehun pitäisi olla smoothiemainen. Kirkkaalla mehulla kerma ei pysy, eikä juoma maistu.


HYVÄÄ YSTÄVÄNPÄIVÄÄ!




Ei kommentteja

©Sokerivaltakunta. Sisällön tarjoaa Blogger.