Omenasuklaakakku

12.10.2016


Yksi lempi leivonnan raaka-aineistani on omena. En muista ikinä syöväni omenaleivonnaista, mikä ei olisi maistunut. Ihan sama onko käytössä ollut tuoreet omenat vai hillo tai kuivatut omenat, lopputulos on aina mahtava ja nam! Ei ole ihme, että juuri omenan takia ihmiset ovat karkotettu paratiisista. Mutta sekin on asia mistä voimme vielä keskustella. Nimittäin, yksi asia, mikä tällä hetkellä askarruttaa mieltäni on:

Osasiko Eeva leipoa? 

Typerä ajatus? Ehkä sinun mielestä, mutta minusta ihan järkevä. Tiedätkö miksi? Koska tämä outo olento (siis minä itse!) ei tykkää ollenkaan tuoreesta omenasta. Totta!
Vaikka rakastan omenaleivoksia, en tykkää ollenkaan niistä tuoreena ja syön ne sellaisenaan vain jos minut pakotetaan (tai jos työssä eväänä ei ole mitään muuta!).

Leivonnaisiin, ne ovat kuitenkin aika useasti löytäneet tiensä, kuten myös nytkin. Tällä kertaa etsimällä omenalle makuparin, päädyin suklaaseen. Harvoin näkee omenan ja suklaan liittoa, mutta miksi ei? Jos hapokas vadelma ja tummasuklaa ovat (ehkä) paras makupari, miksi ei voisi kokeilla hapanta omenaa tummasuklaan kanssa. Minä uskalsin. Ja tuli hyvää!!!!



Tästä määrästä voit tehdä yhden 28–30 cm kakun, tai kaksi pienempää 18–20 cm kakkua. Minä tein kaksi, niin että toisen vein työpaikan kahvihuoneeseen ja toisen ahmin itse.

Taikina:

3 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta (sokeritonta)
2 tl vaniljasokeria
1 tl soodaa
2 kananmunaa
2 dl maitorahkaa
2,5 dl maitoa
150g sulatettua voita

Täyte:

4-5 omenaa
2-3 rkl sitruunamehua
Ganache:
1 dl kermaa
200 g tummaa suklaata (vähintään 60%)



Laita isoon kulhoon kylmää vettä ja sitruunan mehu. Kuori ja viipaloi omenat (jos on kotimaiset omenat, niitä ei tarvitse kuoria) ja laita ne sitruunaveteen siksi ajaksi kun teet taikinan (sitruunavesi estää omenoiden tummenemista).
Sekoita keskenään kuivat aineet. Sekoita keskenään rahka, maito ja kananmuna. Kaada seosta jauhojen päälle, lisää sulatettu voi ja sekoita lusikalla varovasti, vain sen verran, että ainekset yhdistyvät.
Kaada taikina voideltuun vuokaan (tai vuoille) ja asetele päälle omenan viipaleita. Paista uunissa 220 asteessa noin puoli tuntia (Kokeile tikulla kakun kypsyyttä!).
Sillä aikaa voit tehdä suklaakuorrutteen, eli ganache. Paloittele suklaa ja laita kulhoon. Kiehauta kerma ja kaada suklaan päälle. Sekoita varovasti koko ajan, niin että suklaa sulaa kokonaan ja kuorrute on sileää. Älä vatkaa!!! Jäähdytä hyvin ja kaada kakun päälle.


In Bosnian:

Kolač od jabuka i čokolade

Količina je predviđena za tepsiju promjera 28-30 cm, ali možete napraviti dva manja kolača od 18-20 cm. Meni je tako praktičnije: jedan kolač ostavim kod kuće, a drugi ponesem na posao.
Kolač je jako brz i jaednostavan, ne treba vam čak ni mikser.

Kora:

3 dl šećera
5 dl brašna
2 kašike kakaoa
2 kašičice vanilin-šećera
1 kašičica sode bb
2 jaja
2 dl švapskog sira (kvarg) ili jogurta
2,5 dl mlijeka
150 g putra (istopljenog)

Fil:

4-5 kiselih jabuka
2-3 kašike limunovog soka

Čokoladni preljev (Ganache):

1 dl slatkog vrhnja
200 g tamne čokolade (udio kakaoa najmanje 60%)

U veliku zdjelu nasuti hladnu vodu i ucijediti limun. Očistiti jabuke, isjeći na kriške i staviti u vodu sa limunom, da ne potamne.
Izmiješti sve suhe sastojke za koru u velikoj zdjeli. U drugoj zdjeli pomiješati kvarg/jogurt, mlijeko i jaja. Preliti preko smjese sa brašnom. Dodati istopljeni putar i sve lagano izmiješati kašikom, samo toliko da se smjesa sjedini i ne bude grudvica. Ni pošto ne mutiti!!!
Izliti smjesu u pouljenu i prezlama ili brašnom posutu tepsiju i poredati odozgo jabuke. Peći na 220 stepeni oko pola sata (Obavezno provjerite čačkalicom da li je kolač pečen, jer puno zavisi od veličine tepsije, sočnosti jabuka, ali i same rerne!).
Dok se kolač peče napraviti preljev. Izlomiti čokoladu na sitne kockice i staviti u zdjelu. Zagrijati vrhnje do ključanja i preliti preko čokolade. Lagano miješati da se čokolada istopi. Ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu i preliti preko kolača.


6 kommenttia

  1. Nam nam nam! Itsekin tykkään enemmän omenasta käsiteltynä (hillo, kakku, piirakat) kuin tuoreena.
    Ihanaa keskiviikkoa Sanja <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Outi! Oletko muuten joskus tehnyt omenapiirakka filo-taikinasta?

      Poista
  2. Tyylikäs kakku, laitetaan talteen resepti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tämä pohja on muuten niin hyvää. Omenan tilalle voi laittaa pähkinöitä, suklaarouhetta, vadelmia, rusinoita.....

      Poista
  3. Näyttää herkulliselta!

    VastaaPoista

©Sokerivaltakunta. Sisällön tarjoaa Blogger.