Bataattimutakakku vadelmatäytteellä (V, G, L)

25.10.2016
Tänään leivoin kakun itselleni. Mitä se tarkoittaa? Sitä että halusin syödä jotain makeaa, hyvää, terveellistä, suklaista ja jotain ihan uutta...



Kakkuni idea sai alkunsa noin viikko sitten, kun törmäsin Outin blogissa hänen uudesta kirjasta Lohturuokaa ja ajattelin, että on pakko kokeilla lohduttaa itseäni pian.
Luin ohjeen tarkasti ja tuumasin tietenkin heti miten minä sen teen. En ole vielä tajunnut mikä on se juttu mikä estää minua tekemästä leivonnaisia ohjeen mukaan. Minä en välitä seurata leipoessani orjallisesti valmiita ohjeita, vaan keksin aina uutta: miten tämän voisi tehdä toisin?  Olen ikuinen soveltaja!
Loppujen lopuksi alkuperäisestä ohjeesta jäivät vain jauhojen määrät, eikä se edes ulkonäöltä muistuta Outin ihanaa mutakakkua, mutta silti oli erittäin hyvää. Ja se vielä sai ihanan vadelmatäytteen päälle, mikä minun mielestä sopii täydellisesti tämän kakun kanssa. Jäin kaipaamaan Outin taatelisuklaasiirappia kakun päälle ja oli lähellä että teen sen hunajan kanssa, kun ei ollut taateleita, mutta en enää jaksanut odottaa, että rupean syömään tätä ihanaa kakkua.



Eli, osittain syynä muokkaamiseen oli myös se, että kaikkia raaka-aineita ei ollutkaan minun kaapissa, kakku muistutti niin paljon minun tekemää ihanaa kurpitsakakkua kaakaolla ja kaiken lisäksi minun ei ollut pakko tehdä niin terveellinen versio tästä. Jos kerran herkuttelet säännöllisesti, riittää kun herkku on vaan hieman terveellisempi, eikö niin?



Outi neuvoo miten kokeillaan kakun kypsyys: Paina kevyesti keskeltä. Hups! Vielä kevyemmin!

Pohja:

300 g bataattia soseutettuna
11/4 dl muscovadosokeria
11/4 dl raakaa kaakaojauhetta
1/4 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
2 rkl kaakaovoita

Kuori ja paloittele 1 iso bataatti ja laita kattilaan. Peitä vedellä ja keitä pehmeäksi. Siivilöi vesi pois. Mittaa 300 sosetta ja sekoita kaakaovoi kuumaan soseeseen ja sekoita, että kaakaovoi sulaa täysin. Lisää muscovadosokeri ja vatkaa hyvin. Siivilöi kaakao ja lisää sooda ja leivinjauhe bataattisoseeseen ja vatkaa hyvin. Laita paperilla vuoratulle pienelle vuoalle (16 cm) ja paistaa 175 asteessa noin 40 minuuttia. Jäähdytä hyvin.

Täyte:

300 g vadelmia
100 g hedelmäsokeria
1,5 dl vettä
35 g maissitärkkelystä

Laita kattilaan vadelmat, hedelmäsokeri ja 1 dl vettä. Anna kiehua. Sekoita kulhossa maissitärkkelys ja 0,5 dl vettä. Suurusta vadelmaseosta ja kaada kakun päälle.
-Jäähdytä hyvin.
-Nauti.
-Se on tavallista terveellisempi.




In Bosnian:

Mudcake od batate sa filom od malina

Kora:

300 g pirea od batata
1 ¼ dl muscovado šećera (može I obični smeđi ili bijeli šećer)
1 ¼  dl kakaoa (po mogućnosti sirovi => raw)
¼ kafene kašičice sode bikarbone
1 kafena kašičica praška za pecivo
2 kašike kakao maslaca

Oguliti batatu i skuhati. Procijediti. Odvojiti 300 g i izgniječiti. Dodati kakao maslac u vruć pire i miješati da se otopi. Dodati šećer i umutiti mikserom. Dodati prosijani kakao, sodu I prašak za pecivo i dobro umutiti. Staviti u malu (16 cm), papirom obloženu tepsiju i peći na 180 stepeni oko 40 minuta. Ohladiti.

Fil:

300 g malina
100 g šećera (ja sam koristila fruktozu)
1,5 dl vode
35 g kukuruznog škroba (gustin) ili jednu kesicu pudinga od vanilije

Staviti u šerpu maline, šećer i 1 dl vode i staviti da prokuha. Razmutiti škrob sa 0,5 dl vode i zakuhati kao puding. Preliti preko kore i ostaviti da se skroz ohladi.


9 kommenttia

  1. Onpa upean värinen kakku. Bataatin ystävänä varmasti tykkäisin tästä kakusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on myös helppo ja nopea valmistaa :) Kokeile!

      Poista
  2. Voiko olla herkkua, kun siinä ei ole yhtään mitään suklaakakun syöjälle? Kuulostaakin ihan vegaanilta! Tosin äskettäin olin vegaanin juhlissa ja kaikkea maistoin suurella halulla!
    Terkuin
    n-h

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi olla herkku kun inspiraatiota tulee oikeasta paikasta ;)

      Poista
  3. Nam:) Näyttää ja kuulostaa hyvältä:) Outin kirjoissa onkin hyviä ohjeita;minulla on niistä kaksi mutta tätä uutta ei ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärsin että tämä uusi on vasta tulossa. Ehdottomasti haettava!

      Poista
  4. Uuh, ihana vadelmakerros! ---> Kokeiluun. Parhaat ohjeet on niitä, jotka syntyy soveltamalla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Outi tästä ihanasta ideasta. Sinun ohjeilla on helppo suuntautua parempaan elämään :)

      Poista
  5. Ihana ohje, olet taitava!

    VastaaPoista

©Sokerivaltakunta. Sisällön tarjoaa Blogger.