23.1.2016

Suklaakastanja-talviunelma (jauhoton)



Monien mielestä talvinen kakku pitäisi olla luminen ja valkoinen. Minun omasta mielestäni  talvinen kakku pitäisi olla täynnä talvimakuja ja energiaa, että voisi lämmittää kehoa kovalla pakkasella. Ja tänä talvena tammikuu on ollut niin kylmä, että pakko oli leipoa yksi pieni kaloripommi, täynnä suklaata, kastanjaa ja rommia. Ja mikä parasta, kakussa ei ole lainkaan jauhoja! Sokeria on käytetty pelkästään pohjaan ja muuten kakku on makeutettu kastanjatahnalla, mikä taas ei sisällä sokeria vaan  taateli- ja rypälemehuja. Semmonen tuote oli oikeasti ihmeellinen uutuus kaupanhyllystä. Toivon vaan ettei poistu myynnistä huonon kysynnän vuoksi, sillä se on todella hieno ja mahtava tuote.

Kakkuni on tällä kertaa oikein vahvan makuinen ja ei ole edes lähellä kevyttä herkkua, joten jos sellaista haaveilet käy heti vaikka täällä tai tuolla.
Jos olet oikean herkun ystävä ja kannattaja voit jatkaa lukemista ja suklaista nautintoa puolen kilon (pienen) kakun parissa.





Pohja
150 g tummaa suklaata
50 g ruokosokeria
3 kananmunaa
ripaus suolaa

Erottele kananmunan valkuaiset ja keltuaiset. Sulata suklaa vesihauteessa. Sekoita vispilällä sokeri ja keltuaiset sen verran, että sokeri alkaa sulaa. Ei tarvitse vatkata vaahdoksi.
Ripottele ripaus suolaa valkuaisten joukkoon ja vatkaa kovaksi vaahdoksi.
Sekoita suklaasula ja keltuais-sokeriseos ja lisää valkuaisvaahto varovasti nuolijalla ja vain sen verran, että massat yhdistyvät. Älä sekoita liikaa. Laita paperilla vuoratulle irtopohjavuoalle (18cm) ja paista 15 minuuttia 180 asteessa. Varo ettet paista liikaa. Heti kun testitikku kakun keskeltä on kuiva se on siinä!
Tämä pohja ei ole siirrettävä, eikä sitä voi leikata kerroksiin. Käsitelle sitä varovasti!
Kun pohja on paistettu, anna sen jäähtyä täysin ja vasta sitten käy pienellä veitsellä rengasvuoan reunat läpi, että saat pohjan ehjänä irti. Poista rengas, vuoraa se reunakalvolla tai tuorekeelmulla ja laita takaisin. Tee täyte.

Täyte
200 tummaa suklaata
1 rkl tummaa rommia tai konjakkia
25 ml kiehuvaa vettä
6 rkl kastanjatahnaa (voit käyttää myös jotain muuta, oman maun mukaan, esimerkiksi appelsiinimarmeladia) 
1,5 dl kuohukermaa

Sulata suklaa vesihauteessa, lisää rommi, vesi ja kastanjatahna ja sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita kastanjasuklaaseokseen tosi varovasti. Seoksen tulee olla moussemainen.
Levitä pohjan päälle ja jäähdytä hyvin jääkaapissa.


Valkoinen kuorrute
0,5 dl kuohukermaa
2 dl cremefraiche
2 rkl kastanjatahnaa

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää cremefraiche ja kastanjatahna ja sekoita tasaiseksi. Levitä kakun päälle.
Laita jääkaappiin yön yli. Älä vielä yritä poista rengassta kakusta sillä koko kakku voi helposti hajota.
Jos kärsivällisyyttä ei ole, voit laittaa kakun vähäksi aikaa pakastimeen.

Viimeistelyyn
100 g tummaa suklaata

Poista kakusta rengas ja reunakalvo (tai kelmu) oikein varovasti. Käytä ohutta veistä työkaluna tarvittaessa.
Leikkaa leivinpaperista kakun kokoinen suikale.  
Sulata suklaa vesihauteessa. Levitä sen leivinpaperin suikaleen päälle. Jäähdytä hetken, mutta ei kuitenkaan niin pitkää että suklaa kovettuu kokonaan. Laita suikale kakun ympäri ja laita hetkeksi pakastimeen. Poista paperi varovasti.

Koristele kakku  lumihiutaleilla ja lumipalloilla.



Osallistuin tällä reseptilla tammikuun leivontafoorumin haasteessa.

In Bosnian language:

Torta od kestena (bez brašna, bez glutena)

Kora

150 g tamne čokolade
50 g smeđeg šećera
3 jaja
prstohvat soli

Potreban vam je kalup za tortu prečnika 18 cm sa dnom koje se odvaja.

Zagrijte renu na 180 stepeni.
Odvojite bjelanjke i žumanjke. Otopite čokoladu na pari. Izmiješajte žicom žumanjke i šećer, tek toliko da se šećer istopi. Nemojte mutiti.
Bjelanjke posolite i umutite u čvrst snijeg.
Dodajte otopljenu čokoladu u smjesu od žumanjaka i šećera i promiješajte.
Dodajte snijeg od bjelanjaka i lagano izmiješajte, tek toliko da se smjesa sjedini. Nemojte miješati previše! Izlijte smjesu u kalup za tortu prečnika 18 cm, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Pecite oko 15 minuta na 180 stepeni. Pazite da se kora ne prepeče.
Ova kora je jako osjetljive strukture i ne može se prenositi sa papira na tanjir. Takođe je ne možete presjeći po sredini. Budite oprezni kad je budete vadili iz kalupa. Pažljivo je prenesite na tanjir za serviranje zajedno sa papirom, a višak papira možete oprezno odrezati.
Vratite nazad obruč od kalupa, koji ste prethodno obložili prozirnom folijom. Ostavite u frižider dok pravite fil.

Tamni fil

200 tamne čokolade
1 velika kašika ruma ili konjaka
25 ml ključale vode
6 kašika kesten pirea
1,5 dl vrhnja za šlag

Otopite čokoladu na pari, dodajte rum, ključalu vodu, kesten pire i izmiješajte da se masa ujednači. Ohladite.
Umutite vrhnje za šlag i umiješajte u smjesu čokolade i kestena veoma oprezno. Smjesa treba da bude pjenasta! Izlijte smjesu preko kore i vratite u frižider.

Bijeli fil

0,5 dl vrhnja za šlag
2 dl kiselog vrhnja (najmanje 20% mliječne masti)
2 kašike kesten pirea

Umutite vrhnje za šlag. Dodajte kiselo vrhnje i kesten pire i izmiješajte da se smjesa ujednači. Izlijte smjesu preko tamnog fila i ostavite u frižideru preko noći.
Nemojte biti nestrpljivi. Torta je jako osjetljiva i lako bi vam se mogla raspasti!!! Ako vam se ipak previše žuri, preporučujem vam da stavite toru neko vrijeme u zamrzivač.

Za ukras

100 g tamne čokolade
pahuljice od šećerne mase, Raffaello kuglice....

Pošto vjerujem da ste bili strpljivi i uspjeli izvaditi tortu iz kalupa bez problema, sad ćemo je ukrasiti. Tako ćemo sakriti one ružne ivice koje smo okrnuli nožem i proboli prstom dok smo se borili da nam torta ostane čitava. Možda ste vi uspjeli da je izvadite bez problema, ali ja sam se baš pošteno namučila. Morala sam je maskirati.

Otopiti čokoladu na pari.
Izrezati traku od papira za pečenje veličine obima torte.
Izliti čokoladu na papir i razmazati po cijeloj dužini. Sačekati koji trenutak da se čokolada malo stegne, ali ne sasvim. Omotajte papir sa čokoladom oko torte i sve skupa stavite u zamrzivač oko minutu. Izvadite tortu i lagano odllijepite papir. Ukrasite snježnim pahuljicama i grudvama. Kako vam se sviđa?

9 kommenttia:

  1. Missä vaiheessa valkuaisvaahto lisätään pohjataikinaan?

    VastaaPoista
  2. Kaunein kakku mitä tähän mennessä olen nähnyt, wau!

    VastaaPoista
  3. Tulin tänne vähän kurkkimaan tulevan SLY-parini blogia ja oi mikä ihanuus tuli heti vastaan. Tätä täytyy kyllä itsekin kokeilla. Kiva tietää, että sinä tykkäät tehdä tällaisia vähän monimutkaisempiakin leivonnaisia, katsotaan mitä hauskaa keksin sinulle tulevien kolmen kuukauden aikana. Terveisin, SLY:si seuraavalta kierrokselta.

    VastaaPoista
  4. Ihanin kakku! Niin kaunis, miten ihmeessä osaat.
    Jauhottomuus on kyllä plussaa, ja tuosta kastanjatahnasta en ollutkaan kuullut. Kyllä välillä saa herkutella oikein kunnollam ja suklaakakku on siihen parasta!

    VastaaPoista
  5. Jestas näitä kakku kuvia, aivan ihania!

    VastaaPoista
  6. Voiko tehdä nakukakkuna tai onko muuta reunavaihtoehtoa? Onnistuisin vain rikkomaan suklaareunan. Alkoholi ei ilmeisesti haihtuu tuosta, miten tästä saa lapsiystävällisen?

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...