"Amerikan" luumupiirakka

16.8.2015


Jo pienenä lapsena muistan miten vesi valui suusta, kun näin vanhoissa elokuvissa (myös piirretyissä) kun perheen äiti paistoi piirakkaa ja pisti sen ikkunalaudalle jäähtymään. Olen aina haaveillut sellaisesta piirakasta ja syömisestä sitä oman perheeni kanssa, kaikki tyytyväisinä ja  onnellisina, ihan niin kuin elokuvissa. 
Varsinaista ohjetta tähän piirakkaan en ole etsinyt amerikkalaisista ruokasivustoista, vaan käytin perusmurotaikinaa ja tein luumutäytteen ajattelemalla, että niistä erottuu paljon nestettä. Ja BINGO! Piirakasta tuli ihan amerikkalaisen piirakan näköistä, maku oli ihana ja koko perheeni tyytyväinen ja onnellinen niin kuin elokuvissa. 
Nyt kannattaa hyödyntää luumuja, kun ne ovat niin edullisia. Suosittelen unkarilaista Lepoticaa tai Stanlya ja tietenkin myös ranskalaista Presidenttia, mutta ne tulevat vähän myöhemmin myyntiin.


"Amerikan" luumupiirakka 
28 cm

Murotaikina:

200 g vehnäjauhoja
200 g kokojyvävehnäjauhoja (voit myös käyttää 400 g vehnäjauhoja)
1 kananmuna
250 g voita
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa

Täyte:

1 kg pehmeitä, hyvin kypsiä luumuja
150 g sokeria
120 g maissitärkkelystä
1-2 rkl vaniljasokeria

Sekoita vehnäjauhot, suola ja leivinjauhe. Nypi kylmä voi jauhoihin niin, että saat hiekkamaisen seoksen. Lisää kananmuna ja sekoita nopeasti  taikinaksi. Älä vaivaa taikinaa! 
Kääri taikina tuorekelmuun ja laita jääkaappiin ainakin puoleksi tunniksi.

Voitele piirakkavuoka voilla ja siivilöi vehnäjauhoja pohjalle. 
Kauli puolet taikinasta ja laita vuoan pohjalle ja reunoille.

Tee täyte.

Poista luumuista kivet ja leikkaa  (tai revi) niitä paloiksi. Yhdestä luumusta voit leikata n. 4 palaa. Kun käytät oikein kypsiä luumuja, niistä irtoaa helposti kuori. Älä heitä niitä, vaan lisää ne joukkoon. Ne ovat oikein herkullisia tässä täytteessä! Ja antavat väriä.

Lisää muut ainekset ja sekoita. Levitä pohjan päälle.  

Kauli toinen puoli taikinasta. Se pitäisi olla hieman isompi kuin vuoka. Peitä piirakka ja paina reunat tiiviisti kiinni. Leikkaa pois ylimääräinen taikina ja tee koristeet.

Pistele piirakkaa muutaman kerran haarukalla ja paista uunissa 180 asteessa noin 40 minuuttia. 




8 kommenttia

  1. Syöksyin instasta tänne katsomaan, että on upean näköinen ja taatusti herkullinen piirakka. Ihana tuo alin kuva ja kuva jossa puolet piirakasta on saanut jo tomusokerihunnun. Mukavaa sunnuntaita <3

    VastaaPoista
  2. Hyvän näköinen piirakka Sanja:)

    VastaaPoista
  3. IHANA MAKEA IHANUUS!
    Tällaista on tehtävä…..Mummo Ankan tai Minni Hiiren tapaan aion kokeilla sitä ikkunalaudalla jäähdyttämistä Ü

    Terkuin n-h
    http://nami-hiiri.vuodatus.net

    VastaaPoista
  4. Aivan upea piirakka ja tuo alku kirjoitus, on niin silmin nähtävissä. Vesi tuli kielelle :)

    VastaaPoista
  5. Moi. Olen kokeillut tätä piirasta 2 kertaa noudattaen ohjetta orjallisesti. Molemmilla kerroilla piirakka on kuitenkin epäonnistunut. Piirasta leikatessa tarjoiluvadille valahtaa hurja määrä luumuista irronnutta nestettä. Olen antanut piirakan jäähtyä rauhassa ennen leikkaamista.

    Marianne, taikinatassut.blogspot.fi blogista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Harmittaa kun sinulle kävisi näin. En oikein ymmärrä mitä voisi olla syy. Itse olen tehnyt tämän piirakan monta kertaa, eikä koskaan käynyt niin. Olen joskus korvannut luumut kirsikoille, eikä mitään ongelmaa.
      Minkälaiset luumut olivat käytössä? Itse ainakin käytän suippo luumuja (lajit Lepotica, Stanly, Presidentti). Jos olet käyttänyt "amerikan" pyöreitä luumuja, voiko olla, että ne ovat paljon mehevämpiä ja vaativat enemmän maissitärkkelystä hyytymiseen?

      Poista
  6. Hei! kokeilin tehdä oman puun luumuista, tuli kirpeää mutta muuten onnistui hyvin. Eikö pohjaan tosiaan tule sokeria ollenkaan? murotaikina kun yleensä on makeaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei sokeria pohjaan. Täyte on sen verran makea ja kostea ettei tarvitse. Jos kotimaiset luumut ovat liian hapokasta, olisin mieluummin lisännyt sokeria täytteeseen.

      Poista

©Sokerivaltakunta. Sisällön tarjoaa Blogger.