Ruusu-vadelma mahtavuus

22.5.2015



Meidän nuori valmistui esikoulusta. Tarpeeksi  hyvä syy juhlia arkipäivänä. Kakku on tehty juhlasankarin toiveen mukaan: vadelmamousse ja ruusumousse. Pieni ongelma ilmestyi värin takia: kakku olisi pitänyt olla sininen! Äiti taas ei voinut kuvitella ruusumoussea sinisenä. Mutta kun tämä oli ensimmäinen tilaus sen jälkeen, kun itse valmistuin leipuri-kondiittoriksi, ammattilaisena oli pakko toteuttaa asiakkaan toive. Kakku on tehty meille viidelle, joten 14 cm kakku yhdellä täytteellä olisi riittänyt ihan hyvin. Samalla ratkesi minun sininen ruusumousse ongelma: ruusumoussella kuorrutin kakun ja näin kaikki olimme tyytyväisiä.  Pääasia, että pieni asiakas oli onnellinen ja suu täynnä lempimakuja.

Pohja:
2 kananmunaa
100 g sokeria
100 g vehnäjauhoja
20 g kaakaojauhetta
1/2 tl leivinjauhetta
Lämmitä uuni 220 asteeseen.
Sekoita jauhot keskenään. Vatkaa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää jauhot siivilän läpi ja sekoita varovasti nostellen.  Paista uunissa noin 15 minuuttia.
Jäähdytä ritilällä ja leikkaa keskeltä.

Täyte:
150 g vadelmia
30 g hedelmäsokeria
3 liivatelehtiä
100 g kuohukermaa
100 g Mascarpone-juustoa
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan.  Sekoita vadelmat ja sokeri ja keitä 5 minuuttia. Purista liivatelehdistä vesi pois ja sulata ne vadelmaseoksessa. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi, niin että seos on hieman hyytynyt.
Vatkaa kerma ja Mascarpone-juusto kovaksi vaahdoksi ja lisää joukkoon vadelmahyytelö. Vatkaa hyvin mousseksi ja täytä kakku.

Kuorrute :
200 g kermaa
100 g Mascarpone-juustoa
20 g hedelmäsokeria
15 ml ruusuvettä
(halutessasi elintarvikeväriä => ehdotan vaaleanpunaista )
Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja vatkaa kovaksi vaahdoksi. Kuorruta kakku.





Palautteet :(leivontafoorumi.fi: Toukokuu 2015: täytekakkuhaaste! 2. - 24.5.2015)
Sokerivaltakunta: "Ruusu-vadelma mahtavuus", pisteet 21,33
Resepti ja maku: 10+10+13+13+ 13 = 11,8
Ulkonäkö: 5+4+7+8+ 8 = 6,4
Kokonaisuus / toteutus: 3+3+2+4+ 3,67 = 3,13

Sanallinen palaute:
Heini Tapanainen: Kaunis, runsas pursotus. Koristeluun olisin kaivannut jotain lisää
Pia Kuivalainen: Maut vaikuttivat tosi kivoilta, olen ruusuveden ystävä itsekin. Pursotukset olivat siistejä, mutta päällisen röyhelöt olivat liikaa. Sileä pinta päällä olisi tuonut reunan pursotukset ansaittuun parrasvaloon ja jättänyt enemmän tilaa sijoittaa kukkakoristeet ilmavasti ja harmonisesti. Jäin kaipaamaan työvaihetta, jossa valmis kakku pidetään kylmässä ennen sen leikkaamista levyihin. Kakkupohja olisi pitänyt myös siistiä, eli hattu leikata pois ja reunat tasoittaa suoriksi. Vaikka kakusta saisikin suoran muodoltaan, leikkauspinta ei näytä hyvältä, jos kakkupohja on kovasti vinonlainen moneen suuntaan. Resepti oli selkeä ja siinä kerrottiin kaikki oleellinen.
Sirkku Aaltonen: Ruusumousse kuulostaa todella houkuttavalta. Kakun olisi huoletta voinut pursottaa pelkällä moussella ja jättää koristeet sivuun. Maut toimivat hyvin yhdessä ja täytettä on runsaasti.
Leipuri-kondiittori -opiskelijat: resepti oli hyvä. Hedelmäsokerin käyttö normaalin sijaan oli hyvä ottaen huomioon muut täytteet. huomaa ammattimaiset otteet pursotustyylistä mutta kuorrutetta voisi olla vähemmän.
Nami-hiiri: Aivan mahtava idea 'tilaajan' toiveisiin toteutettuna! Hienot pursottelut. koristelu tosin hukkuu niiden keskellä. Pinnan olisi voinut pursottaa hyvin kokonaan ja siirtää koristeet esim. tarjoiluvadin reunalle tai jopa kakkulautasille ;) Ihanan paksu täytekerros! Kolme pyydettyä kuvaa  :peukku: !
Tekila: Pursotus niin näyttävä, että koristeet hukkuvat joukkoon. Mukavan sininen väri saatu kermaan. Täytteessä ehkäpä liivate liikaa? Ruusuvesi tuonut kuorrutteeseen varmasti ihanan lisän.
Tanja: Resepti vaikuttaa perustoimivalta, leivinjauheen jättäisin kaappiin. :) Päällispursotukset ovat melko reilut, olisin harkinnut hillitympää pursotustyyliä, jolloin koristeet pääsisivät enemmin oikeuksiinsa. Esim. reunoille vain raappareunus ja tasainen päällinen johon reunapursotukset. Täytettä on ihanan paljon, siinä ei pidäkään säästellä! Kakku todellakin on sininen. :)
Paula: Hyvin ratkottu "väriongelma".

8 kommenttia

  1. Ihana kakku ja miten suloinen lapsi:)

    VastaaPoista
  2. Olin kirjoittamassa ihan samaa kuin Jael :) ruusuvettä on hankittava, rakastan sen makua!

    VastaaPoista
  3. ihana <3 Varmasti todella hyvää!

    VastaaPoista
  4. Kaunis kakku ja täynnä ihania makuja! Onnea eskarilaisellekin. :)

    VastaaPoista

©Sokerivaltakunta. Sisällön tarjoaa Blogger.