Leipä

21.3.2015


Meilläpäin syödään vaaleaa leipää. Ja mitä vaaleampi sen parempi! Ja kun lapsena jotain oppii, niin tapa jää pysyväksi.
Aina silloin tällöin ajattelen terveellistä ruokavaliota ja yritän noudattaa sitä ja silloin syön hyvällä ruokahalulla ruisleipää, mutta vaalea leipä on edelleen minun suosikkini, johon aina palaan.
Tammikuussa sain Sly29-pariltani eli Redroselta ihanan leipäohjeen, joka oli sekä vaalea  että terveellinen.
Leivän ohje on alunperin silikonisen leipäkääreen pakkauksesta.  Minä tein vähän muutoksia ja paistoin sen ihan tavallisesti. Tein ohjeesta nelinkertaisen määrän ja sain kaksi hyvänkokoista leipää.

Söimme sitä kaksi päivää ja meni ihan bosnialaisen tapaan:
Aluksi söimme sitä kuumana, heti uunista otettuna, revimme sitä käsin ja söimme voin kanssa. Kun kuuma voi sulaa pehmeään sisukseen, päälle ripotellaan sormisuolaa ja karkeasti rouhittua mustapippuria...... ai kuinka ihanaa! Muuta ei juuri tarvitsekaan!

Siinä meni yksi kokonainen leipä välipalaksi. Illalla jäähtynyt leipä maistui voileipä-muodossa ja seuraavana päivänä vanha leipä vielä maistui jotenkin keiton kanssa. Meilläpäin nimittäin eilistä leipää ei myydä kaupoissa eikä sitä kukaan syö, ellei ole pakko. Köyhempikin väki laskee tarkasti päivän leipämäärän, ettei sitä jäisi vahingossakaan huomiseksi. Syynä on myös se, että meillä leivottu leipä ei sisällä mitään muuta kuin vehnäjauhoja, hiivaa, suola ja vettä. Päivän vanhana se murenee ja aika useasti lämpimässä ympäristössä jo seuraavana iltana rupeaa haisemaan ja pilaantumaan. Ja meillä leipää ei säilytetä jääkaapissa! Älä kysy miksi!



Kuuden viljan leipä

1 kg vehnäjauhoja
660 ml vettä
24 g suolaa
20 g tuorehiivaa
40 g seesaminsiemeniä
40 g tummia pellavansiemeniä
40 g auringonkukansiemeniä
40 g hirssisuurimoita
20 g unikonsiemeniä

Sekoita kaikki ainekset taikinaksi ja vaivaa hyvin. Anna kohota kaksinkertaiseksi ja vaivaa uudestaan. Muotoile leiväksi ja laita uunipellille kohoamaan noin 20-30 minuutiksi.
Voitele vedellä ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.
Paista esikuumennetussa uunissa 220 asteessa noin puoli tunttia. Kun leipä on kypsä, anna sen jäähtyä ritilällä.





6 kommenttia

  1. Tämä leipä on varmasti hyvää. Minä taas yritän vähentää vaalean leivän syöntiä :D. En ehkä kuitenkaan vähennä, koska mie en syö sitä. Kyllähän sitä menisi. Syön ruisleipää.

    Mukavaa vkonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Itsekin nyt yritän vähentää, mutta......

      Poista
  2. Näyttää niin hyvältä, että pakko kokeilla;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile, kokeile...... ja sitten uudestaan :-)

      Poista
  3. Näyttää kyllä hyvältä =)

    VastaaPoista

©Sokerivaltakunta. Sisällön tarjoaa Blogger.