Un quiche lorraine minun tapaan

16.5.2014


Osallistuin huhtikuussa leivontafoorumin haasteeseen,  jossa tehtäväksi saimme voitaikinan ohjeen, johon piti keksiä jotain täytteeksi. 
Oma luomukseni sijoittui kakkoseksi, josta olen erittäin ylpeä ja olen yhtä ylpeä myös saamastani palkinnosta, jonka sain Dansukkerilta: jo jonkun aikaa kovasti toivottu kirja

BAKING INSTINCT, Elina Jyväs




Mahtava palkinto, suuret kiitokset Dansukkerille. En itsekkään osaisi valita parempaa. Olen niin onnellinen tästä kirjasta <3.


Ja tässä meille annettu voitaikinan ohje:

Valmista voitaikina seuraavan ohjeen mukaan, ohje lainattu Valiolta:
voi 250g
vehnäjauho 250g (= n. 4dl)
leivinjauhe 1tl
vesi 100g
Sekoita voi, vehnäjauhot ja leivinjauhe murumaiseksi seokseksi. Sekoita joukkoon kylmä vesi (niin kylmää kuin hanasta tulee). Jos haluat erityisen lehtevän taikinan, kauli taikina tällöin 3x3. Anna taikinan levätä jääkaapissa vähintään kaksi tuntia. Taikina soveltuu erityisen hyvin erilaisten pasteijoiden ja piirakoiden valmistukseen. Paisto leipomusten koosta riippuen 200 (isommat piirakat) - 225 (pienemmät pasteijat, leivokset) asteessa sopivasti. :)
Kaulaus:
3 x 3 tarkoittaa sitä, että taikina kaulataan kolme kertaa ja jokaisen aukikaulauksen välillä taitellaan kolmeen osaan. Kaulausvahvuus n. 10mm. Eli:
Kaulaa taikina pitkänomaiseksi levyksi joka on n. 1cm paksu. Taittele taikina kolmeen osaan ja kaulaa uudestaan pitkäksi levyksi. Pyri kääntämään taiteltu taikina aina 90 astetta jolloin "kantit" jäävät seuraavalla taitoksella taikinan sisään.

Ensin minun on pakko mainita: tämä oli paras voitaikina jota olen ikinä syönyt. Tein sen ihan ohjeen mukaan ja lopuksi kaulin sen ohueksi isolle piirakkavuoalle.
Päätin tehdä un quiche lorraine, omalla twistillä, broilerisuikaleiden kanssa (au poulet). Onnistui täydellisesti.

Täyte :
200 g tuoretta pinaattia
100 g feta-juustokuutioita
250 g broilerisuikaleita
kourallinen kuivattuja mustatorvisieniä
3 kananmunaa
200 g creme fraiche
3 dl juustoraastetta
1 tl merisuolaa
mustapippuria myllystä

Kauli taikina ja laita se vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele haarukalla ja laita jääkaappiin odottamaan, sen aikaa kun teet täytteen.
Keitä pinaatti suolavedessä puoli minuuttia ja laita siivilään valumaan.
Keitä broilerisuikaleet 2 minuuttia ja valuta vesi pois.
Vatkaa munat kevyesti ja ennen kuin lisäät muut ainekset, voitele taikina, sekä reunat, että pohja. Kananmuna tekee näin kalvoeristeen, joka estää täytteen nesteen imeytymistä taikinaan ja taikina pysyy repeana.
Laita pohjalle pinaatti, justo ja broilerisuikaleet vuorotellen. Murskaa kädessä sienet ja ripottele päälle.  Ne antavat niin hyvää makua, ettei muita mausteita juurikaan tarvitse. Minä lisäsin kuitenkin mustapippuria myllystä, koska rakastan mustapippuria ja lisään sitä kaikkeen.
Sekoita creme fraiche kananmunien kanssa ja lisää joukkoon juustoraaste.  Levitä seos tasaisesti piirakan päälle ja paista 225 asteessa noin puoli tuntia.





Palautet ja pisteet:

4. Un quiche lorraine minun tapaan - Sokerivaltakunta / 3+3+5+5+5 = 21p
Näillä täytteillä piirakka ei voi olla kuin kielen mennessään vievä... tämä olisi täydellinen iltapala juuri nyt, slurps.
Maku varmaan onnistunut täydellisesti, taikinan lehtevyys kadonnut uuniin ;)
Herkullisen näköinen ja kuuloinen piirakka. Broilerin keittäminen ja maustamattomuus ehkä vähän mietityttää. Toisaalta jos piirakassa on muuten tarpeeksi makua, broilereiden maustamattomuutta (mauttomuutta?) ei välttämättä huomaa.
Täyte vaikuttaa todella hyvältä ja piirakka kokonaisuudessaankin näyttää tosi herkulta! :)
Tämän piirakan ainekset ovat täysin minun mieleeni! Olen varma, että tykkäisin tästä ihan hirmuisesti! Tuore pinaatti näyttää ja maistuu kivalta. Voitaikina sopii tähän piirakkaan erinomaisesti.
Herkullisen oloinen piirakka.
ohje varmasti hyvä ja ihana 'kuulla' onnistumisen ilo

4 kommenttia

  1. Onnea hienosta suorituksesta ja mitä herkullisin quiche:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jael! Pitäisi kohta tehdä kasvisversiona. Jos vielä bongasin kasviskuvioiselle lautaselle :-)

      Poista

©Sokerivaltakunta. Sisällön tarjoaa Blogger.