Lempi Charlotte

23.3.2014

Ilahduin kun sain tietää, että pääsen osallistumaan leivontafoorumin maaliskuun haasteeseen. Aikataulu on kiireinen ja dieettikausi on kesken. APUA! En kuitenkaan halua olla kisoista poissa, varsinkin kun aihe on niin vapaa: lempi makea leivos, mikä onnistuu aina. Ja kun on lapsia, kelle maistuu, ei se ollenkaan ole vaikeaa.  Äidin lemppari on myös lasten lemppari.

Ensin on tehtävä Schwarzwald tyylinen kääretorttu:

Pohja:
4 kananmunaa
4 rkl sokeria
3 rkl vehnäjauhoja
1 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon keskenään sekoitetut jauhot, kaakao ja leivinjauhe. Levitä paperilla vuoratulle uunipellille ja paista 220 asteessa noin 15 minuuttia.
Ota puhdas keittiöliina ja kasta se kylmällä vedellä.  Purista se kevyesti ja laita keittiön pöydälle. Kumoa paistettu kääretorttupohja liinalle ja rullaa yhdessä liinan kanssa. Näin saat kääretortun nätisti käärettyä ja sopivasti kostettua.

Täyte :
2 rkl kirsikkahilloa
1 dl vettä
1 prk mascarpone juustoa
2 dl kermaa
2 rkl vaniljasokeria

Sekoita hillo ja vesi sauvasekoittimella ja levitä avatun kääretorttupohjan päälle.  Vatkaa kerma ja lisää sokeri ja mascarpone ja levitä hillon päälle.  Rulla kääretorttu ja laita jääkaappiin vähintään tunniksi.  Sitten leikkaa se ohueiksi viipaleiksi.
Vuoraa n.2-3 litrainen kulho tuorekelmulla ja asettele kääretortun viipaleet kulhon pohjalle niin nätisti kuin pystyt (ja pystyt varmasti paljon paremmin kuin minä, minä olen aika sotkuinen ja huoleton). Varmista, että sinulle jää niitä viipaleita myös kulhon kansiksi tai ehkä parempi sanoa kakun pohjaksi, sillä joudut kääntämään tätä Charlottea jossain vaiheessa nurin päin.

Kun olet saanut kulhon vuorattua, olisi aika keittää Charlotten täyte, johon tarvitset:
1 l täysmaitoa
2,5 dl maissitärkkelystä
8 rkl sokeria
2 rkl vaniljasokeria
4 keltuaista
150 g voita

Laita 9 dl maitoa ja voi kiehumaan.  Sekoita kulhossa maissitärkkelys, sokerit, keltuaiset ja 1 dl maitoa.  Kun maitovoiseos alkaa kiehua, lisää siihen tärkkelysseos, koko ajan sekoittaen ja keitä paksuksi kiisseliksi. Ole erityisen varovainen, sillä pohja saattaa palaa oikein helposti.  Suosittelen teflon-pinnotettu kattila. Nyt kun olet keittänyt kiisselin ja oletan, ettei se ole palanut (eikö se muuten ole ohje mikä onnistuu aina?) kaada seos kulhoon ja asettele päälle loput kääretortun viipaleista. Jäähdytä hyvin ja laita se sitten jääkaappiin yöksi. Seuraavana päivänä käännä se nurin päin ja voilà: sinun pöydällä on mahtava herkku!





























IN BOSNIAN

Najdraža Šarlota

Jedan od mojih najdražih kolača! Vrlo je jednostavan za praviti, samo treba planirati da se napravi dan prije služenja. Prvo treba napraviti rolat:
4 jaja
4 kašike šećera
3 kašike brašna
1 kašika kakaoa
1 kafena kašičica praška za pecivo

Umutiti pjenasto jaja sa šećerom i u to dodati prosijano brašno, kakao i prašak za pecivo. Lagano promiješati kašikom i izliti na veliki pleh, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Peći na 220 stepeni oko 15 minuta. Prevrnuti na vlažnu krpu, odlijepiti papir i čvrsto urolati. Dok se kora hladi, napraviti fil:
2 kašike pekmeza od višanja
2 kašike vode
250 g Mascarpone sira (može Philadelphia ili ABC)
2 dl vrhnja za šlag
2 velike kašike vanilinšećera

Pomiješati pekmez i vodu i propasirati (najbolje sa štap-mikserom). 
Umutiti šlag, dodati sir i vanilinšećer.
Odmotati rolat, premazati ga prvo sa pekmezom, a zatim sa kremom. Urolati ponovo i ostaviti u frižider. 
Kad se rolat stisne, isjeći ga na tanke šnite. Obložiti veću zdjelu sa prozirnom folijom i poredati šnite od rolata. Treba da vam ostane dovoljno šnita da pokrijete šarlotu odozgo. Ako ostane viška, pojedite dok čekate da kolač bude gotov (tako ja radim ;)) Skuhati fil:

1 l punomasnog mlijeka
8 kašika šećera 
2,50dl gustina (kukuruzni škrob)
2 kašike vanilinšećera
4 žumanceta
150 g putra

Staviti 9 dl mlijeka da prokuha. U zdjeli pomiješati gustin, šećer, vaniliju, žumanca i mlijeko. Kad mlijeko prokuha, dodati smjesu sa gustinom i ukuhati kao puding. Možete takođe uraditi ovaj fil sa pudingom, tako da skuhate 3 pudinga od vanilije sa 10 kašika šećera, bude takođe super. U vruć fil dodati putar i miješati cijelo vrijeme, dok se putar ne istopi. Onda izliti u zdjelu, preko kriški rolata i prekriti sa ostatkom kriški. Ohladiti, pa staviti u frižider da se stegne, najbolje preko noći. Prevrnuti kolač na tacnu i uživati.....

12 kommenttia

  1. Nyt teepannu kuumaksi, olen tulossa :D Mikä ihana herkku!! Sanja, tuollaisia ei saa julkaista, dieettini murtuu ja leipomaan on päästävä! ;)

    VastaaPoista
  2. Onpas herkullisen näköinen charlotte! Täytyy kirjata ohje ylös ja testata joskus!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Tule sanomaan minkälainen oli.:-)

      Poista
  3. Mahtavalta näyttää! Jos en halua käyttää maissitärkkelystä täytteessä, niin mitä voisi laittaa tilalle ja kuinka paljon?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perunajauhoja tai vehnäjauhoja, mutta en osaa sanoa kuinka paljon. Pitäisi ensin kokeilla. Maissitärkkelys on maultaan niin mieto, etten voi kuin suositella :-)

      Poista
  4. Eikö kiisseliä jäähdytetä ennen kuin kaadetaan kakun sisään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei! Näin pysyy paremmin koossa ja kääretorttu tulee olla tosi mehevä. Usko pois :)

      Poista
    2. Uskotaan. Pitänee kokeilla.

      Poista
  5. Melkein tekisi mieli sokerilakko lopetta tämän vuoksi, mutta pysyn kovana ja ihailen kaukaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitten sokerilakon päättyessä, tämä palkinnoksi;)

      Poista
    2. Sitten sokerilakon päättyessä, tämä palkinnoksi;)

      Poista

©Sokerivaltakunta. Sisällön tarjoaa Blogger.