24.5.2013

Mosaiikkikakku (gluteeniton)

Tämä kakku on tehty tyttären soittajaiset kevätjuhlan kunniaksi. Nuottien tilalle tuli mosaiikkiruusu. Muutamat ystäväni ovat ihastuneet tekemään mosaiikkia. Se ihastus tarttui minuunkin, mutta kun en mitään käsitöytä saa aikaiseksi, keksin tehdä kakku mosaiikkia. Mosaiikin sain valmiiksi, mutta kakun päällystäminen jäi kuitenkin kesken. Haluaisn päällystää koko kakun pastellin oranssilla "saumausaineella", mutta kun otin kakun pois kakkuvuoasta, minusta se oli niin luonnon kaunis ja niin sopivan raidallinen, että päätin jättää sen sellaiseksi. Ja sen maku on erikoinen. Sain monta hienoa palautetta kavereilta, jotka ovat sen maistaneet (minun työkaverit ja aina rehellisen palautteen antajat => suuret kiitokset teille ♥). Paras niistä oli: "Olen aina sanonut, etten tykkää gluteenittomista kakuista ja katso nyt, minä tykkäänkin!"


Tässä kakussa on käytetty johanneksenleipäpuujauhetta, toisella nimellä tunnettu E410. Kerrankin käsitellään hyvää E-koodia, sillä johanneksenleipäpuun käytön stabilisointiaineen ja suklaakorvikkeen lisäksi, johanneksenleipäpuu sisältää (per 100g):

energiaa 222kcal/929kJ
kuitua 40%

proteiinia 4,62%
hiilihydraatteja 89%
rasvaa 0,65%

kalsiumia 348mg (43,5% RDA)
rautaa 3mg (21,5% RDA)
magnesiumia 54mg (14 % RDA)
fosforia 79mg (11% RDA)
sinkkiä 0,92mg (9,2% RDA)
kuparia 0,6mg (60% RDA)
mangaania 0,5mg (25% RDA)
seleeniä 5,3mcg (9,6% RDA)

B1-vitamiinia (tiamiini) 0,05mg (5% RDA)
B2-vitamiinia (riboflaviini)0,46mg (33%RDA)
B3-vitamiinia (niasiini)2mg (12,5% RDA)
B6-vitamiinia 0,36mg (26% RDA)
B9-vitamiinia (foolihappo) 29mcg (9% RDA)
(RDA = Recommended Daily Allowance = vuorokautisen saannin vertailuarvo)

Leivonnassa käytetty johanneksenleipäpuujauhe poikkeaa kaakaosta myös tästä, että on miedon makuinen ja vaatii mukaan paljon vähemmän sokeria kuin kaakao.


MOSAIIKKIKAKKU

Pohja x3:

2 kananmunaa
2 rl sokeria
2 rl johanneksenleipäpuujauhetta
2 rl jauhettua saksanpähkinää
1/2 tl leivinjauhetta
Vatkaa munat ja sokeri ja lisää jauhot varovasti nostellen. Paista 8 minuuttia 225 asteessa.
Paista 3 samanlaista  pohjaa. Voit myös paistaa yhden 6 kananmunan pohjan ja leikata se kolmeen osaan, mutta sitä en suosittele, sillä pohja murustaa paljon (ei ole gluteenia!)
Kakku on kootava irtopohjavuoalla.

appelsiinitäyte:

5-6 appelsiinia
50 g sokeria
1 dl maizenaa

Purista appelsiineista 4dl mehua (appelsiinin lihaa saa olla mukana) ja keitä paksu kiisseli. Kaada se kuumana ensimmäisen pojaan päälle ja jäähdytä.

vaniljatäyte:

250 g mascarponejuustoa
2,5 dl kermaa
1 rl vaniljasokeria

Vatkaa kerma ja vaniljasokeri ja lisää juusto. Laita puolet täytteestä appelsiinitäytteen päälle ja peitä toisella pohjalla.

saksanpähkinätäyte:

100 g jauhettua saksanpähkinää
50 g sokeria
0,5 dl kiehuvaa maitoa
100 g voita

Sekoita sokeri ja pähkinät ja kaada päälle kiehuva maito. Jähdytä. Vatkaa voi ja lisää jäähtynyt pähkinätahna. Levitä toisen pohjan päälle. Laita loput juustotäytteestä pähkinätäytteen päälle.  Peitä kolmannella pohjalla ja pidä jääkaapissa yön yli.

Koristele suklaalla.
Minä tein mosaiikin temperoidulla valko- ja tummasuklaalla. Valkosuklaaruusun savytin vaaleanpunaisella elintarvikevärillä, ja tummasuklaan päälle ripottelin johanneksenleipäpuujauhetta. Lehdet ovat tehty pastavärillä värjätystää sokerimassasta. Mosaiikin saumat ovat tehty elintarvikevärillä savytetyllä mascarponejuustolla.

Kakku on helppo tehdä myös laktoosittomaksi käyttämällä laktoosiitonta voita, maitoa ja tuorejuustoa.






4 kommenttia:

  1. Tosi hieno kakku! Kiva idea tuo mosaiikkikoristelu.:)

    VastaaPoista
  2. Onneksi olkoon tämän kakun menestyksestä!
    Luin uunituoreesta Leivotaan -lehdestä, että se oli sijoittunut 12 upean kilpailuehhotuksen joukkoon!

    Toukokuussa kakku kisaili Leivontafoorumin toukokuun täytekakkuhaasteessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se oli kiva yllätys. Pärjäsi aika hyvin :-)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...