Esterházy

15.3.2013


Tänään on miehen syntymäpäivä. Kakkuvalinta oli vaíkea: jotain erikoista, jotain hyvää, jotain pähkinäistä, jotain kermaista, jotain mitä ei ole miehelle tehty ikinä...
Tuli Esterházy!
Esterházy torte (kakku) on Unkarin ja Itävällän kakku ja sen nimi tuli prinssi Paul III Antonin, Prince Esterházy mukaan. Tämä on yksi suosituimmista kakuista Euroopassa, ja sen resepti on keksitty 1800-luvun alussa Prinssin Esterházyn kunniaksi. Voisiko parempaa kakkua tehdä omalle miehelle?!
Esterházyn reseptejä on paljon erilaisia, mutta yksi asia on varma: pähkinät, joita käytetään ovat hasselpähkinät ja hillo on aprikoosihillo!!! Joskus suutun kun esim. Sacherkakun ohjeessa lukee: aprikoosihillo, tai joku muu, oman maun mukaan. Minusta se ei enää ole Sacherkakku, vaan joku muu, "oman maun mukainen kakku". Teen useasti kakkuja omilla resepteilläni, mutta jos haluan jotain konkreettista, teen reseptin mukaan. Jos ohje ei sovi minun makuun, teen jotain muuta.
Tässä nyt ainutlaatuinen, aito, originaali.......Esterházykakun ohje:

14 kananmunaa
550g sokeria
5 rl vaniljasokeria
500 g hasselpäkinöita
7 rl vehnäjauhoa
350 g voita
5 rl aprikoosihilloa
250 g tomusokeria
sitruunamehua
70 g tummasuklaata

                           








Paista hasselpähkiät pannulla 4-5 min, vain sen verran, että ne kuumenevat. Älä paahda niitä mustiksi. Kuumentaminen riittää, jotta pähkinän maku herää. Jäähdytä. Rouhi 250 g ja jauhaa toinen 250 g pähkinöitä.

Pohja:

Vatkaa 14 valkuaista kovaksi vaahdoksi ja lisää vähitellen 300 g sokeria, 2 rl vaniljasokeria, koko ajan vatkaen. Vaahdosta tulee todella kovaa.




Lisää varovasti 250 g rouhittuja hasselpähkinöitä, vehnäjauho ja sekoita lusikalla.











Tästä paistetaan 4-5 pyöreää pohjaa, tai 2 uunipellin kokoista pohjaa, riippuu siitä, haluatko pyöreän tai kantikkaan kakun. Pohjat paistetaan  miedolla lämmöllä 150 asteessa, noin 15 minuttia. Kokeile tikulla. Jos teet uunipelti pohjan, leikkaa se kahdeksi,  pituussuuntaan.











Täyte:

Vatkaa 14 keltuaista, 250 g sokeria ja 3 rl vaniljasokeria kovaksi vaahdoksi. Keitä vesihauteessa noin puoli tuntia, koko ajan vatkaen.













Jähdytä hyvin.
Vatkaa 350 g voita vaahdoksi, ja lisää siihen 250 g jauhottua hasselpähkinää.





Yhdistä jähtyneen keltuaisvaahdon kanssa.




Laita jokaiseen pohjaan täytettä tasaisesti. Levitä päälle aprikoosihilloa.















Sulata suklaa vesihauteessa. Tee valkoinen kuorrute tomusokerista ja sitruunamehusta (älä tee liian löysää, niin kuin minä). Levitä kuorrute kakun päälle, laita suklaapisarat päälle ja vedä tikulla 'lokin siivet' molempiin puoliin.


















Minulle kuorrute ei tullut kovin siistiksi, mutta lapset tekivät omat sydänpiirrustukset kakun koristeeksi, joten minun kuorrutteella ei ollut paljon väliä :-)



Ja vain tiedoksi: tämän kakun kanssa on turha unelmoida bikinikunnosta, sillä tämä on oikea kaloripommi ja se on vastustamaton.




IN BOSNIAN
ESTERHAZY


14 jaja
550 g secera
5 kasika vanilin secera
500 g ljesnika
7 kasika brasna
350 g putra
5 kasika marmelade od kajsije
250 g secera u prahu
sok od limuna
70 g tamne cokolade

Kora:

Isprziti blago ljesnike u tavi i ohladiti. Pola isjeckati, a pola samljeti.
Umutiti bjelanjke sa 300 g secerai 2 kasike vanilin secera u cvrst snijeg i dodati oprezno 250g sjeckanih ljesnika i brasno, te lagano izmijesati kasikom. Od ove smjese ispeci 4-5 okruglih kora ili 2 velike u plehu od rerne, pa ih presjeci po duzini da dobijete 4 kore. Pece se oko 15 minuta na 150 stepeni.

Fil:

Umutiti zumanjke sa 250 g secera i 3 kasike vanilin secera u cvrstu pjenu. Skuhati na pari, cjelo vrijeme muteci (ok pola sata). Dobro ohladiti.
Umutiti pjenasto 350 g putra i dodati mljevene ljesnike. Pomijesati sa smjesom od zumanjaka. Ovim filom filovati kore i tortu okolo.

Odozgo premazati sa pekmezom od kajsije.

Glazura:

Istopiti cokoladu na pari. Izmijesati secer u prahu sa limunovim sokom, da bude gusta smjesa, premazati tortu i ODMAH po glazuri preliti cokoladu i izvlaciti cackalicom ili debljim stapicem "galebova krila"

Bijela glazura mi je bila rjedja nego sto treba, pa je iscurila. Vi budite vjestiji :)


6 kommenttia

  1. Hyvään hetkeen valitsit tämän kakun tekemisen, meillä on leivontafoorumilla haaste menossa aiheena "Maaliskuu 2013 - Euroopan maa II - (Englanti, Espanja, Itävalta)", jos innostut käy osallistumassa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kutsusta! Tulen tänä viikonloppuna osallistumaan.

      Poista
  2. Oijoi, ei tällaisia saa minulle näyttää. Piti aloittaa keventämään, mutta... Tuo näyttää kyllä ihan vastustamattomalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi varmaan parempi, jos minulla olisi sitä sinun erikoissuklaata.. Ensi kerralla, kun poikkeat Mkkelin kautta, voisimme jopa tavata ja 'keventää' yhdessä :D

      Poista
  3. Onnea isännälle! Ja kiva kun sulla on aina apureitakin keittiössä:)Noiden ainesten perusteella kakku on varmaan tosi hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos isännän puolesta :) Apurit ovat aina tarpeen, paitsi jos he ovat 4 ja 5 v. :D Ja kyllä kakku on todella hyvää.

      Poista

©Sokerivaltakunta. Sisällön tarjoaa Blogger.